Od chwili, gdy została wyprodukowana, gorzka czekolada pozostaje przysmakiem wielu osób. Uwarunkowania meteorologiczne sprawiają, że okres jesienno-zimowy w naszym kraju powoduje stan przygnębienia. Czekolada poprawi Ci na pewno nastrój.

Gorzka czekolada – jak ją wybierać?
Najzdrowsza dla ludzkiego organizmu jest czekolada gorzka, taka, która ma zawartość kakao powyżej 70%. Właśnie gorzka czekolada 85 i więcej procentowa, którą coraz częściej można spotkać na półkach w sklepach, zawiera największe ilości bardzo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Warto zwracać jednak uwagę na szczegóły, dotyczące produkcji gorzkiej czekolady i przed zakupem przeczytać na opakowaniu jej skład, jak również zastanowić się nad ceną. Prawdziwa gorzka czekolada nigdy nie będzie tania, więc nie można liczyć na to, że może kosztować na przykład 3 zł. Jeśli w jej składzie znajdziesz syrop glukozowo – fruktozowy, to również znak, że producent chce Cię po prostu oszukać.

Czekolada gorzka – jedz ją na zdrowie!
Czekolada gorzka, to jedyna czekolada, dzięki spożywaniu której można schudnąć, gdyż powoduje uczucie sytości, spowalniając trawienie. Tabliczka gorzkiej czekolady poprawi zdecydowanie myślenie, polepszając przepływ krwi w mózgu. Wiele związków, zawartych w tym gatunku czekolady działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Znajdujące się w gorzkiej czekoladzie flawonoidy obniżają poziom złego cholesterolu i chronią naszą skórę przed szkodliwymi promieniami UV. Gorzka czekolada spowalnia także starzenie się, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Chroni również przed zawałem serca. Dzięki spożywaniu tej czekolady będziesz mieć lepszą koncentrację, jasność umysłu i krótszy czas reakcji. Zawiera w sobie ważne dla zdrowia składniki, takie jak: magnez, potas, żelazo, a nie zawiera cukru, co ma istotne znaczenie dla diabetyków. Gorzka czekolada jest doskonała na ból gardła, filtruje nerki i co najważniejsze powoduje, że organizm wydziela serotoninę, czyli hormon szczęścia, więc doskonale poprawia nastrój. Reasumując, ludzka intuicja zawsze słusznie podpowiada miłośnikom czekolady, że sięgając po jej gorzką wersję, działają zawsze na korzyść swojego zdrowia.